hero-kbase

Courtage aankoopmakelaar: wat is het en hoeveel is het nu?

Hoe kan je in de huidige oververhitte huizenmarkt nog een huis kopen? Je lijkt haast wel elk kwartier door het woning aanbod te moeten scrollen om überhaupt nog kans te maken op een bezichtiging. En een bod uitbrengen dat serieus wordt overwogen door de verkopende partij blijkt ook nog best een opgave. Wellicht heb je al overwogen om de hulp van een aankoopmakelaar in te schakelen. Maar hoe zit dat nu met de courtage? Oftewel, hoeveel moet je hem of haar gaan betalen? In deze blog vertellen wij (als aankoopmakelaar in regio Arnhem, Deventer, Dieren en Doetinchem) alles wat je moet weten.

Wat is courtage?

Courtage, ook wel provisie genoemd, is de vergoeding die jij de aankoopmakelaar betaalt voor zijn of haar werkzaamheden. Er kan gekozen worden voor courtage in de vorm van een vast bedrag of in de vorm van een percentage van de aankoopprijs.

Wat doet een aankoopmakelaar om courtage te verdienen?

Bij het kopen van een huis komen vaak emoties kijken: wanneer je verliefd bent op een huis, kan het lastig zijn om het huis kritisch te bekijken. Een aankoop makelaar begeleidt jou in het gehele traject van bezichtiging tot aankoop. De aankoopmakelaar helpt jou met het zoeken naar geschikte woningen en weet vaak eerder dan jij welke woningen op de markt komen. Zo kom jij sneller in aanmerking voor een bezichtiging voor dat ene leuke huis! Daarnaast plant een aankoopmakelaar afspraken voor je in, gaat de aankoop makelaar mee naar bezichtigen en kijkt hij of zij kritisch naar de staat van het huis. De aankoopmakelaar staat je bij tijdens de onderhandelingen en helpt jou een reële prijs te bieden. Wanneer je tot een overeenkomst bent gekomen met de verkopende partij, dan helpt hij of zij jou de koopovereenkomst te controleren. Tot slot helpt de aankoopmakelaar je bij de inspectie van de woning op de dag van de sleuteloverdracht.

Hoeveel is de courtage van een aankoopmakelaar nu?

Het is lastig om de gemiddelde kosten van een aankoopmakelaar aan te geven omdat dit afhankelijk is van de woning die je wilt kopen. Soms wordt de courtage van de aankoopmakelaar berekend als percentage van de aankoopprijs, maar vaak wordt voor de courtage van de aankoopmakelaar een vast bedrag afgesproken. De vergoeding is onderhandelaar en jij hebt dus, als klant van de makelaar, ook zelf inspraak in de hoogte van deze vergoeding. Bespreek van te voren goed met jouw aankoopmakelaar welke diensten je verwacht voor deze prijs. Zo weet je zeker dat jullie op één lijn zitten, en zullen er niet snel problemen ontstaan in jullie samenwerking.  

Wil jij een aankoopmakelaar in de arm nemen, of wil je nog meer weten over de voordelen van samenwerken met een aankoopmakelaar? Wij helpen je graag met de zoektocht naar jouw ideale woning.

Neem dan contact met ons op!

Of stel je vraag hieronder, dan nemen wij zo snel mogelijk contact op

Group 1
Group 2

REBO Groep is aangesloten bij: