hero-kbase

Dit kost een makelaar: een overzicht van alle kosten!

Het tarief van een makelaar kan op verschillende manieren worden berekend. Daarnaast krijgt u te maken met verschillende kosten als u van plan bent om een huis te kopen. Maar wat kost een makelaar? En welke kosten komen er allemaal bij kijken? Hieronder bekijk vindt u een overzicht met alle kosten op een rij. 

Opstartkosten

Bij het verkopen van uw huis komt een hoop kijken. Bijvoorbeeld, wat zijn nou de kosten van een makelaar? De optelsom begint bij de opstartkosten. Wil de makelaar de woning in de verkoop plaatsen, dan moeten er opstartkosten worden gerekend, omdat zij diverse kosten moeten maken om een woning aan te kunnen melden. Voor een compleet pakket zijn de opstartkosten € 650 inclusief btw. In dat pakket zitten onder andere de binnen- en buitenfoto’s,  360 graden foto’s, een woning- of presentatievideo en de plattegronden met meetrapport. 

Provisie

De opstartkosten zijn echter maar een klein deel van de kosten van een makelaar. De makelaar ontvangt namelijk provisie. Ook hier heeft u zelf invloed op de kosten. U kunt namelijk kiezen voor een vast bedrag, maar ook voor een percentage van het uiteindelijke verkoop bedrag. Dit is vaak het geval. Spreek van te voren goed af wat u van de makelaar, en andersom, verwacht voor deze prijs. Deze courtage valt meestal tussen de 1% en 2% van de koopsom. Als over de koopsom btw is verschuldigd is het bedrag inclusief btw. 

Gemiddelde kosten

Houd er rekening mee dat de kosten voor een makelaar voor een groot deel wordt bepaald door de courtage, ofwel het percentage van de definitieve verkoopsom van het huis. Aangezien de huisprijzen erg kunnen variëren is het lastig om te zeggen wat de gemiddelde kosten van een makelaar is. Denk daarom van te voren goed na over wat u verwacht van een makelaar en wat u aan makelaarskosten wilt uitgeven. 

Meefinancieren

Kunt u bij de hypotheekstrekker nog extra geld lenen voor bijvoorbeeld de kosten van een makelaar? Het antwoord is nee. Sinds 2018 kunt u enkel nog de waarde van de woning lenen. Dit geldt ook voor de vraag of de makelaarskosten aftrekbaar zijn bij de belasting. Dit was eerder nog mogelijk, maar tegenwoordig niet meer. 

Bent u van plan om een huis te kopen? REBO Woningmakelaars heeft altijd een vestiging bij u in de buurt. Van makelaars in Arnhem tot makelaars in Doetinchem, er zijn diverse verschillende mogelijkheden. Wilt u meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Of stel je vraag hieronder, dan nemen wij zo snel mogelijk contact op

Group 1
Group 2

REBO Groep is aangesloten bij: