hero-kbase

Taxatie via een aankoopmakelaar: hoe zit dat?

Wanneer je een hypotheek wilt aanvragen zodat je een huis kan gaan kopen, moet je dit huis laten taxeren. Maar ook wanneer je de hypotheek wilt verhogen, je huis juist wilt verkopen of een second opinion nodig hebt kan je een taxatierapport nodig hebben. Hoe pak je dit aan? Dat leggen wij je uit.

Waarom moet ik mijn huis laten taxeren?

Wanneer je een hypotheek afsluit, dan leen je in principe geld van de hypotheekverstrekker om jouw huis te kunnen financieren. Daarom wil de hypotheekverstrekker weten wat de woning waard is. Het huis fungeert als onderpand in het geval dat jij jouw hypotheek niet meer kan betalen. In het taxatierapport wordt vastgesteld wat de marktwaarde is van het huis. Dit taxatierapport is een rechtsgeldig rapport en wordt gevalideerd door het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI). Zo heeft de hypotheekverstrekker een stukje zekerheid.

Kan een aankoopmakelaar mijn huis taxeren?

Je kan een huis laten taxeren door een register makelaar taxateur (RMT). In dit geval is een makelaar niet als verkopend of aankopend makelaar betrokken bij de verkoop maar als taxateur. De taxateur moet onafhankelijk zijn en mag dus niet al betrokken zijn bij de verkoop als zijnde verkopend of aankopend makelaar. Wanneer jij dus een aankoopmakelaar in de arm hebt genomen voor de aankoop van een huis, dan kan deze makelaar niet ook jouw huis taxeren. Hiervoor zal je een onafhankelijke register makelaar taxateur moeten inschakelen.

Wat houdt het taxeren van een huis in?

Taxeren betekent simpel gezegd het bepalen van de marktwaarde van het huis. Deze marktwaarde wordt door verschillende factoren bepaald zoals de oppervlakte van de woning, de ligging en omgeving van het huis, de staat van het onderhoud, de duurzaamheid en energiezuinigheid van het huis en het bouwplan. Het is belangrijk dat de register taxatie makelaar de lokale huizenmarkt van top tot teen kent zodat deze de woning op een verantwoorde manier kan taxeren. Dit is ook vastgelegd in regelgeving; zo mag de RMT woningen binnen een straal van 20km rondom zijn/haar kantoor taxeren.

Wil jij een huis kopen of verkopen, en wil je het daarom laten taxeren? Onze makelaars in Arnhem, Deventer, Dieren en Doetinchem, kunnen je hierbij helpen!

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Of stel je vraag hieronder, dan nemen wij zo snel mogelijk contact op

Group 1
Group 2

REBO Groep is aangesloten bij: